Kan Şekeri Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi
20 Temmuz 2024

Kan Şekeri Düşmesi Belirtileri ve Tedavisi

Kan Şekeri Düşmesi

Kan şekeri düşmesi, günlük hayatta adını sıklıkla duyduğumuz ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Tıptaki adıyla hipoglisemi olarak bilinen bu durum, bireylerde hem psikolojik hem de fiziksel sorunlara sebebiyet verebilir. Beyin ve onun yönetmekte olduğu tüm hücreler, enerji kaynağı olarak şekere ihtiyaç duyar. Bu nedenle, kan şekeri düşüklüğü yaşamsal bir öneme sahiptir. Tıpta, 55 mg/dl altındaki değerler kan şekeri düşmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu duruma dikkat edilmediği sürece ve kan şekeri düşmesine sebep olan faktörler ortadan kaldırılmadığı müddetçe herkeste görülebilir. Düşüklüğün şiddeti arttıkça, ortaya çıkacak sorunların şiddeti de artar.

Kan Şekeri Düşmesi Neden Olur?

Hipoglisemi, glikoz seviyesinin aşırı düşmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumun birkaç sebebi olabilir. En yaygın sebep, diyabet tedavilerinde kullanılan ilaçların yan etkileridir. Bunun yanı sıra, uzun süre aç kalma, alkol tüketimi, yoğun çalışma koşulları ve fazla miktarda insülin alınması da kan şekerinin düşmesine neden olabilir. Bu faktörlere dikkat edilmediği sürece vücutta bazı anormallikler görülecektir. Vücut bir nevi uyarılar verecektir. Bu uyarılara dikkat edilmediği sürece, kan şekerinin düşme şiddetine bağlı olarak vücutta ortaya çıkan değişimlerin şiddeti de artacaktır.

Kan Şekeri Düşmesi Belirtileri Nelerdir?

Kan şekeri düşmesinin ilk belirtileri dudaklarda ve dilde karıncalanma, açlık hissi ve ağızda kuruluk şeklinde ortaya çıkar. Bunun yanı sıra, baş ağrısı, çarpıntı, terleme, huzursuzluk ve halsizlik gibi belirtiler de görülebilir. Vücutta enerji almanız gerektiğinin sinyallerini veren bu belirtiler, önlem alınmadığı sürece kan şekerinde daha şiddetli düşmelere yol açabilir.

Kan şekeri düşmesinin belirtilerinden bir diğeri de vücuttaki işlevlerin değişiklik göstermesidir. Fizyolojik değişimlerin yanı sıra, davranış değişiklikleri de görülebilir. Böyle bir durumda, normalden daha asabi ve sinirli olabilirsiniz. Çevrenizdeki bireylerle iletişim kurmakta güçlük çekebilir, belirli bir nedeni olmayan şeyler için bağırıp, çıkışabilirsiniz. Vücutta uyuşukluk hissi görülüyorsa, sürekli uyuma ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu durum, aynı zamanda biyolojik saatinizin ve konsantrasyon bozukluğuna da sebebiyet verebilir. Belirtiler daha da ileriye giderse bayılmalara ve bilinç kayıplarına neden olabilir.

Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?

  • Kan şekeri düşmesi belirtilerini yaşıyorsanız ve bu teşhis doğrulandıysa, bunun altında yatan durum, spesifik bazı hastalıkların göstergesi olabilir.
  • Şeker hastasıysanız ve hipogliseminin erken belirtileri evresinde yeme veya glikoz tabletlerinin alınması ile düzelmiyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.
  • Şeker hastası olduğunu bildiğiniz ya da geçmişte hipoglisemi yaşamış olan bir bireyin bilincini yitirdiğini gördüğünüz anda normal bayılma sanmayınız. Acilen 112'yi çağırınız.

Kan Şekeri Düşmesi Tedavi Yöntemi

Kan şekeri düşmesinin tedavisi iki şekilde gerçekleşir. İlki, kan şekerinin düzeylerini kısa sürede yükseltmek adına uygulanan acil ve ilk tedavi yöntemi, ikincisi ise tekrarlamasını önlemek adına düşüklüğe neden olan ve altta yatan hastalığın tedavi edilmesidir. Başlangıç tedavisi olarak bilinen acil tedavi, bireyde görülen belirtilere bağlıdır. Kan şekeri düşüklüğünde, meyve suyu içme, şeker yeme ya da kan şekerini normal seviyeye getirmek adına alınan glikoz tabletleri kullanılabilir. Ancak belirtiler daha şiddetli ise ve ağızdan alınan şeker takviyesi yeterli gelmiyorsa, glukagon enjeksiyonu yapılması gerekmektedir.

Kan Şekeri Düşmesi Nasıl Önlenir?

  • Diyabet hastasıysanız, takip kontrollerinizi düzenli ve dikkatli bir şekilde yapmanız gerekmektedir.
  • Kan şekeri düşmesi yaşayan bireylerin hayatlarında bazı değişiklikler yapması gerekmektedir. Bu değişikliklerin başında beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi gelmektedir. Hipoglisemi rahatsızlığı görülen bireylerde, öğün atlamamak ve ara öğünlerde açlık hissini yatıştırıcı besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.
  • Alkol tüketimini azaltmanız gerekmektedir.
  • Uyku düzeninizi kontrol altına almanız gerekmektedir. Mümkün olduğunca en geç 22.30'da uyumaya çalışınız.
  • Kafeinli içeceklerin vücuttaki şeker oranını düşürmesinden dolayı daha az tüketilmesi gerekmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Tanören

09 Mayıs 2024 Perşembe

Merhaba yaklaşık olarak 4-5 ay önce bana şeker hastalığı tanisi konuldu. Bundan dolayı doktor bana günlük hayatta stres ve bunalımdan uzak durmamı özellikle yeme ve içmeme dikkat etmemi söyledi. Ben de bunu ciddiye almadım ve birden kan şekerim düştü. Bu tip durumlarla karşı karşıya kalırsam ne yapmalıyım?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Tanören bey,

ޞeker hastalığı ciddi bir durumdur ve doktorunuzun tavsiyelerine uymak önemlidir. Kan şekeriniz düştüğünde hızla hareket etmelisiniz. Öncelikle yanınızda her zaman kolayca tüketebileceğiniz bir şeker kaynağı (glikoz tableti, meyve suyu gibi) bulundurmanız iyi olur. Kan şekeriniz düştüğünde hemen bu kaynağı tüketerek kan şekerinizi normale döndürebilirsiniz. Ardından daha dengeli bir öğün tüketmek, kan şekerinizin dengede kalmasını sağlayacaktır. Ayrıca, stresi azaltmak için nefes egzersizleri veya meditasyon gibi teknikleri de deneyebilirsiniz. Doktorunuzla da bu durumu paylaşarak daha spesifik öneriler alabilirsiniz.

Sağlıklı günler dilerim.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tokluk kan şekeri 90 Etkileri

Tokluk kan şekeri 90 Etkileri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kan Şekeri Neden Düşer?

Kan Şekeri Neden Düşer?

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan Şekeri Nasıl Düşürülür?

Kan Şekeri Düşen Bebek Ne Yapar?

Kan Şekeri Düşen Bebek Ne Yapar?

Bebeklerde Kan Şekeri Düşüklüğü

Bebeklerde Kan Şekeri Düşüklüğü

Kan Şekeri Sınırları Değerleri

Kan Şekeri Sınırları Değerleri

Güncel

 Açlık Kan Şekeri Testi

Açlık Kan Şekeri Testi

Güncel

Kan Şekeri Diyeti Listesi

Kan Şekeri Diyeti Listesi

Güncel

Kan Şekerini Düşüren Bitkiler Nelerdir?

Kan Şekerini Düşüren Bitkiler Nelerdir?