Tokluk Kan Şekeri Kaç Olmalı Yemek yedikten sonra kandaki şeker oranına "tokluk kan şekeri" denir. Şeker hastalığı teşhisinde, açlık kan şekeri kadar tokluk kan şekeri de önemlidir. Bu nedenle yapılan sağlık kontrollerinde, şeker ve diyabet hastalarının hastalıklarının takibinde tokluk kan şekeri tespiti mutlaka yapılmalıdır. Kısaca TKŞ olarak adlandırılan bu testi yaparken dikkatli olunması gerekir. Bu test, her tok olan kişiye yapılmaz; belirli şartları vardır. Kişiler, yemeğe başladıkları andan itibaren saat tutar ve 2. saatin sonunda tokluk kan şekeri için kan alınır. Test, sağ veya sol kolda uygun bir damardan alınır. Genellikle yapılan muayeneler sonucunda açlık ve tokluk şekeri beraber istenir. Açlık şekerinde 8-10 saat arası aç kalınması şartı bulunur. Bu şekilde kan verildikten sonra kişiler kahvaltı yaparak tekrar tokluk şekeri için kan vermelidir. Alınan kan tahlilleri laboratuvara gönderilir ve burada serum oto analizör adı verilen cihazlar yardımı ile kan şekeri ölçülür. Açlık ve tokluk şekeri aynı cihaz ile ölçülür. Ayrıca evlerinde ölçüm cihazı olan kişiler de bu kurallara uygun olarak evde tokluk şekerini ölçebilir. Çıkan sonuçlar not edilir ve doktora bildirilir. Doktor, hastanın durumuna göre tedavi şekli uygular. Tokluk Kan Şekeri Değerleri Tokluk kan şekeri normalde 140 mg/dL'den düşük olmalıdır. Ancak bu değer 140-200 mg/dL arasında ise glikoz toleransının bozulmuş olduğunun habercisidir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre, %29-55 oranında yapılan hastalıklarda gizli şeker hastalığı kontrol altına alınmadığında şeker hastalığına dönüştüğü tespit edilmiştir. Ailesinde şeker hastalığı olan kişiler, 30 yaşından sonra her yıl ölçüm ve yükleme testi yaptırmayı ihmal etmemelidir. Kişilerde açlık kan seviyesi normal çıksa bile tokluk kan şekeri değerleri bazen yüksek çıkabilir. Diyabet tanısı konulması için mutlaka açlık ve tokluk şekeri birlikte değerlendirilmelidir. Gebelikte yapılan ölçümlerde ise; Gebelikte Tokluk Kan Şekeri Değerleri Gebelikte tokluk kan şekeri, 1. saatte 130 mg/dL, 2. saatte ise 120 mg/dL'nin altında olmalıdır. Tokluk Kan Şekeri Ölçümünde Dikkat Edilmesi Gerekenler Tokluk kan şekeri ölçümünde dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta vardır:
Sonuç Tokluk kan şekeri değerlerinin doğru bir şekilde ölçülmesi, diyabetin erken teşhisi ve yönetimi için kritik öneme sahiptir. Bu nedenle, düzenli sağlık kontrolleri ve doktor tavsiyelerine uymak, sağlıklı bir yaşam için büyük önem taşır. |
Talayer
15 Nisan 2024 Pazartesiİyi akşamlar ben üç buçuk aylık hamileyim doktor kontrolünde bana şeker yüklemesi yapıldı. Tokluk kan şekerim 80 açlık kan şekerim 78 çıktı acaba normal midir? Lütfen bu konuda bana yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden iyi teşekkürler.
Cevap yazNur Hayat
15 Nisan 2024 PazartesiŞeker yüklemesi sonuçlarınız gayet normal düzeyde olup herhangi bir risk unsuru içermemektedir. iki aşamalı olan şeker testi açlık ve tokluk kan şekeridir. tokluk kan şekeri oranınız 140 ve 200 arasında olduğunda sorun var demektir. sizin ölçümleriniz de değerleriniz normal çıkmış. o nedenle içiniz rahat olabilir.
Ahmed
15 Nisan 2024 Pazartesiİyi günler, tokluk kan şekeriniz gayet normal 200 ü geçerse tehlikelidir. Açlık kan şekeriniz de gayet normal korkacak bir durumunuz yok isterseniz doğum uzmanına da danışabilirsiniz.
Soru Sor / Yorum Yap